Haastattelu: Famon Johanna Merilinna

Julkaistu: 23.11.2017
Teksti: Ranys Tuunainen

Famon perustaja Johanna Merilinna

Famo valmistaa palashampoita ja -hoitoaineita. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja niitä on sekä hajustettuja että hajustamattomia. Saimme Famon perustajan Johanna Merilinnan haastatteluun. Johanna on syntynyt Vaasassa 70-luvun loppupuoliskolla. Rakkaus kuljetti hänet Oulun kautta Tuusulaan noin 15 vuotta sitten.

Äitiysloman lähetessä loppuaan Johanna ryhtyi miettimään, mitä hän halusi työkseen tehdä. Hän opiskeli maskeeraajaksi ja valmistuttuaan aloitti yrittäjyyden. Maskikeikkojen ohella tuli tehtyä hiusten- ja ripsienpidennyksiä. Hiuksia tehdessä tuli kokeiltua erilaisia kampaamolaatuisia hiustenhoitotuotteita.

 

Mistä sait idean alkaa tehdä palashampoita?

Hiusten hyvinvointi on aina ollut minusta mielenkiintoista. Koska myös ekologisuus sekä luonto kiinnosti halusin kokeilla palashampoita. Tilasin niitä netistä. Ihastuin niiden muotoon ja siihen kun nämä olivat pakattuina kääreeseen eikä muoviseen pulloon. Vaikka tuotteesta pidinkin ei se mielestäni ollut täydellinen. Siitähän se ajatus sitten lähti. Halusin itse oppia niitä valmistamaan.

Menihän siinä aikaa mutta suuri kiinnostus asiaan vei minua mukanaan kuin hyökyaalto. Lopulta sain valmiiksi kaksi reseptiä. Piparminttu sekä Appelsiini shampoot olivat valmiita markkinoille kolmisen vuotta sitten.

Aika on vierinyt ja uusia paloja on putkahdellut ajan saatossa lisää. Kaikki reseptit ovat hyväksyttyjä sekä kosmetiikanvalvojan tarkistamia. Palat on pakattu ekologiseen kääreeseen ja Famo kuuluukin suomen ekoyrittäjiin. Jokaisessa pakkauksessa koreilee myös söpö pöllö. Pöllö ei ole hahmona mikä tahansa otus Famon keulakuvana. Pöllö kuvastaa viisautta sekä luontoa.

Suomalainen luonnonkosmetiikka on viisas valinta.

 

Famon Shampoot ja hoitoaineet on valmistettu Suomessa.

 

Mistä nimi “Famo” tulee?

Halusin yritykselleni lyhyen nimen. Saippuaa syntyy kun aineita sekoitellaan keskenään. Samoin kun sanaa Famo sekoitellaan syntyy sana FOAM (vaahto).

 

Kerro vähän uusien tuotteidesi kehittelyprosessista. Mistä saat ideasi?

Työssäni olen kuin lapsi karkkikaupassa. Sitä katselee ympärilleen sormet syyhyten, jatkuva nälkä päällä. Työ on minulle suuri intohimo. Jatkuvasti kuljen korvat ja aistit törröllään ja nappaan ilmasta ideoita. Tämä on kuin taiteilija maalaisi taulua. Ideoita tulee tehdessä.

 

Mistä tunnistat laadukkaat raaka-aineet?

Ostan tarvittavat aineet valmistukseen luotettavasta tukusta. Shampoopaloihin käytetään öljyjä sekä rasvoja. Pilaantuneen rasvan kyllä haistaa ja silmillä näkee. Vielä ei ole sellaista kohdalleni osunut.

 

Onko Famolla tekeillä jotain uutta ja ihanaa?

Famolle on tulossa uusia tuotteita tasaiseen tahtiin. Nyt tulossa luonnonmukaiset pesuaineet kodin pinnoille sekä pyykkiin.

Perästä seuraa neljä aivan uutta shampoopalaa joissa ihania yrttejä ja tuoteseloste entistäkin lyhyempi. Nämä uudet tuotteet ovat tuoksuttomia ja sopivat myös vegaaneille.

Famon palat ovatkin suurimmaksi osaksi tuoksuttomia. Tuoksuherkkiä tuntuu olevan koko ajan enemmän joten haluaisin tarjota etenkin heille vaihtoehtoja. Olen myös suunnittelemassa tuotetta joka sopisi niille joilla paha atooppinen iho eivätkä meinaa sopivaa shampoota itselleen löytää. Tuo onkin monimutkaisempi prosessi koska minulla ei atooppista ihoa ole. Mutta katsellaan ja yhdessä asiakkaiden kanssa kehitellään. Olisihan se lottovoittoakin suurempi jättipotti jos voisin tuotteellani helpottaa ihmisen elämää.

 

Famon shampoot ja hoitoaineet ovat huipputarjouksessa Sinunapteekki.fi -verkkokaupassa vuoden 2017 loppuun asti. Klikkaa kuvaa, niin pääset tutustumaan Famon tuotteisiin!

 

 

 

Oletko kokeillut Famoja? Entä muita kiinteitä shampoo- tai hoitoainepaloja? Kerro meille alla olevan lomakkeen kautta. Viestit julkaistaan tarkastuksen jälkeen. Sinunapteekki blogin kommentoijien ja keskustelijoiden kesken arvotaan kuukausittain 10 € arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää Sinunapteekki.fi -verkkokaupassa. Lahjakorttia ei voi käyttää postikuluihin.

 

Avainsanat: , , , ,

7 Kommenttia “Haastattelu: Famon Johanna Merilinna”

 1. Qing Zhao sanoo:

  I haven’t used this product so far. But it looks like very interesting to try!

 2. Tiina sanoo:

  Olen käyttänyt Famon piparminttushampoota ja Takku-hoitoainepalaa jo melkein vuoden. Aiemmin kokeilemistani palashampoista en ole tykännyt, mutta Famon toimii. Hoitoaine on myös älyttömän riittoisaa – viime joulukuussa ostamastani palasta on vielä rippeet jäljellä – ja pesen kuitenkin hiukset joka toinen päivä.

 3. Eila sanoo:

  Olen pessyt hiukseni viimeisen n. 5v. ajan palasaippualla joten voit uskoa että odotan innolla palashampoon kokeilua. 😀

 4. Kukkis sanoo:

  Famoja en ole kokeillut, mutta muuta palashampoota kyllä. Itselleni ei ainakaan tuolloin se sopinut (kyse ei ollut siirtymäajasta normikosmetiikasta luonnolliseen, koska olin käyttänyt pelkkää luonnonkosmetiikkaa), vaikka kokeilin omenaviinietikkaa huuhteluunkin. Herkkä iho ja todella paksut hiukset, kaikki shampoot eivät vain sovi tälle päälle. Käyttäisin mielelläni palashampoota ekologisuuden ja minimalismin vuoksi. Täytyy varmaan antaa tulevaisuudessa uusi mahdollisuus palashampoolle…

  • Minä olen ihan hiustuotefriikki, olen kokeillut vaikka sun mitä omien ohuthiuksisen, mutta hyvin tiuhan tukan hoitoon. Hiuksia on määrällisesti PALJON, vaikka ovatkin sellaista hienoa höttöä, että meinaa välillä järki lähteä. Olen myös monikemikaaliyliherkkä, eli harva tavallinen shampoo tai hoitoaine käy päälleni. Nykyään suosin palashampoita, koska niitä käyttäessä päänahka ei oireile niin paljon. Kuvittelen, että se johtuu siitä, että palaa käyttäessä hiukset ja päänahka saavat tuta vain vaahtoa, kun taas nestemäisissä sitä vaahdottumatonta ainetta menee aina ihan päänahkaan asti. Olen kokeillut monia eri kiinteitä shampoita, joista osasta olen tykännyt tosi paljon ja osa on taas lähtenyt kiertoon, kun ei kerta kaikkiaan sovi minulle.

   Famon valikoimasta tykkään tosi paljon. Kaikki tuotteet eivät tietenkään sovi minulle – eihän tarvittaisi kuin yksi shampoo ja hoitoaine, jos kaikki kävisi kaikille – mutta ne jotka sopivat, sopivat kuin nenä päähän. Vuohenmaitoshampoo on minun suosikkini shampoista, vaikka en hajusteyliherkkä olekaan ja hoitsikoista tuoksuton Hapsu vetää pisimmän korren minun tukkani kanssa. Minun tukkani kun on niin hapsu luonnostaan, niin Hapsu auttaa! Edeniä ajattelin kokeilla seuraavaksi, jahka edellinen shampoopala loppuu. Ne kun vaan kestää ja kestää ja kestää ja kestää… 😉
   Terveisin Ranys Sinunapteekista
   P.S. Käytän muuten kiinteissä paloissa sellaista huokoista pussukkaa (minulla on käytössä sekä keinokuituisia sifonkisia että puuvillaisia), jonka ripustan suihkuhuoneessa olevaan imukuppikoukkuun. Näin pala saa kuivua pesujen välillä, eikä lillu epäilyttävissä liemissä! Varsinkin sifonkipussukka nopeuttaa myös vaahdotusta, kiirehän sitä yleensä on töihin tai muualle, kun suihkussa tukkaa pesee!

 5. Tuija Hietanen sanoo:

  En ole kokellut myös hiuksiin jätellävät kiinnostsvat

 6. Lea sanoo:

  Kyllä kiinnostaisi matkaa varten kätevästi mukana kulkevat palat. Kulkeuduin tälle sivulle etsimistyöni tuloksena 🙂 Taidankin laittaa tilausta menemään…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *