Deodorantti vai antiperspirantti?

Julkaistu: 01.09.2017

 

Arkikielessä kaikki kainaloon siveltävät, suihkaistavat tai tupsutettavat hien hajun torjuntaan tarkoitetut tuotteet tuppaavat olemaan deodorantteja. Tuotteet voidaan kuitenkin jakaa karkeasti kahteen tuotetyyppiin, deodorantteihin ja antiperspirantteihin.

Deodorantti
– Ei sisällä alumiinisuoloja.
– Torjuu hien hajua hien pilaantumista ehkäisevien ainesosien ja hien hajua peittävien tuoksujen avulla
– Ei estä hikoilua.
– On maineeltaan antiperspiranttia luonnollisempi.

Antiperspirantti
– Sisältää alumiinisuoloja.
– Estää hikoilua tukkimalla hikirauhaset muodostamalla geelimäisen tulpan.

Myös deodorantin ja antiperspirantin käyttö eroaa jonkin verran toisistaan. Molempia tulisi käyttää puhtaaseen kainaloon, mutta antiperspirantti on tässä suhteessa vähän joustavampi, joskus voi vauhdissa lisätä antiperspiranttia vähän hionneeseenkin kainaloon. Deodorantin tuoksu saattaa muuttua hyvinkin epämiellyttäväksi, jos sitä käytetään valmiiksi hikiseen kainaloon. Toki deodoranteissakin on eroja. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että jos deodoranttia pitää lisätä, kannattaa kainalo pestä ennen deodorantin käyttöä.

Molempia tuotteita myydään erilaisissa muodoissa: suihkeena, roll-onina, kiinteänä (ns. stick) ja voiteena. Deodoranttia myydään myös jauhemuotoisena. Mikä sitten on paras muoto “dödölle”? Vastauksia on varmasti useita riippuen käyttäjästä. Paljon lentomatkustava saattaa suosia kiinteitä tai jauhemaisia tuotteita lentorajoitusten vuoksi, roll-onia tai suihketta pidetään yleensä helppokäyttöisenä ja voidedödö koetaan iholle hellävaraisena. Paras ratkaisu saattaa olla tuotteen ja tuotetyypin vaihtaminen silloin tällöin. Iho saattaa tottua käytettyyn hientorjuntatuotteeseen, jolloin hikirauhaset saattavat kehittää sille vastustuskyvyn, jolloin kainalo saattaa alkaa haiskahdella. Vaihtelu siis sananmukaisesti virkistää.

 

Mutta kumpi on parempi?

Antiperspirantteja on kritisoitu hien estämisen ja alumiinisisältönsä vuoksi. Alumiinillekin voi olla allerginen ja joidenkin ihmisten kainaloiden hikirauhaset eivät kestä alumiinia vaan kehittävät nestepatteja kainaloihin. Jos tiedät olevasi allerginen tai yliherkkä alumiiniyhdisteille, kannattaa siis välttää antiperspirantteja huolella. Onneksi deodoranttivalikoima on viimeisen parin vuoden aikana laajentunut roimasti ja valinnanvaraa on myös antiperspirantteja käyttämättömille.

Joillekin ihmisille antiperspirantit tuntuvat sopivan. Niitä myös käytetään mielellään sen vuoksi, että hienhaju on helpommin estetty kuin deodoranttia käytettäessä. Antiperspirantin sisältämän alumiinin on väitetty milloin aiheuttavan rintasyöpää ja alzheimerin tautia ja milloin todistettu, että siitä ei ole mitään haittaa. Tutkimukset, joissa alumiinin ja antiperspirantin vaikutuksia on tutkittu, on milloin minkäkin tahon teettämiä ja tutkimuksen teettämisen intressit eivät aina välttämättä ole puhtaat. Valinta on siis jokaisen oma. Ristiriitaiset tutkimustulokset saattavat johtua hyvin monesta eri asiasta. Riippumattomat lisätutkimukset olisivat siis tarpeen.

 

Deodorantteja ja deodorantteja: valitse mieluisin luonnonkosmetiikan deodoranttisi!

 

The Ohm Collection Deo Dorant -deodorantit

The Ohm Collection Deo Dorant -deot voittivat MeNaisten deodoranttitestin. Kyseessä on sarja jauhedeodorantteja, joiden seitsemästä tuoksuvaihtoehdosta kukin voi löytää omansa. Ruokasoodapohjaiset deodorantit sopivat monelle. Jauhemainen koostumus ei pöllyä, ei tahraa vaatteita, pitää hajut loitolla pitkään ja on hygieeninen: useampi ihminen voi käyttää samaa deodoranttia, koska tuote tupsautetaan sormenpäihin ja levitetään kainalon iholle. Riittoisa deodoranttipurkki saattaa kestää jopa puoli vuotta.

 

Mádara Soothing Deodorantti

Mádaran hellävaraisin deodorantti pääsi kakkossijalle MeNaisten deodoranttitestissä, eikä suotta. Soothing deodorantti on roll-on, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa ja tuoksuu miedosti. Tuote on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja mahdollisimman pitkälle luomuraaka-aineista valmistettu.

 

 

Dr. Hauschka roll-on deodorantit

Dr. Hauschkan roll-on deodorantit ovat voidemaisia ja hoitavia. Tuoksuvaihtoehtoja on kaksi: Ruusu ja salvia-minttu. Dr. Hauschkan tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, eivtkä sisällä synteettisiä hajusteita, väri- eikä säilöntäaineita. Raaka-aineet ovat mahdollisimman pitkälti valvottua luomu- tai biondynaamista Demeter-tuotantoa sekä reilun kaupan mukaista tuotantoa.

 

Olivia Klein Dry Deo

Olivia Kleinin kuivadeo ei sisällä talkkia, alumiinia eikä nanopartikkeleita. Se on tuoksuton ja sopii kaikille ihotyypeille. Deodoranttia voi käyttää myös hiuspuuterina – matkustavalle ihmiselle tämä Deodorantti on siis hyvä valinta. 100% tuotteen ainesosista on luonnollista alkuperää ja 78% on luomusertifioituja ainesosia.

 

 

Urtekram Kookos cremedeodorantti roll-on

Urtekramilla on valikoimissaan sekä deodorantteja että antiperspirantteja. Kookosdeodorantti on voidemuotoinen ja sisältää neitsytkookosöljyä ja hyaluronihappoa kainalon ihon kosteuttamiseksi. Tuoksu on makean kookoksinen.

 

 

Weledan Roll-on deodorantit Citrus ja Men

Weledan nimi on monelle tuttu. Weledalla on myös suihkedeodorantti, mutta nyt uutuutena ovat tulleet roll-on deodorantit, joiden tehoaineina on käytetty luonnollisia eteerisiä öljyjä sekä alkoholia. Alkoholille herkkien on siis syytä vältellä näitä tuotteita! Alkoholi soveltuu kuitenkin erinomaisesti paljon hikoilevalle. Alkoholi estää bakteereiden kasvua ja pilaantumista tehokkaasti. Weledan tuotteet ovat tunnettuja melko voimakkaista tuotteistaan, eivätkä deodorantitkaan tee siihen poikkeusta. Tuoksut kuitnekin tulevat luonnollisista eteerisistä öljyistä, eivätkä deodorantit sisällä synteettisiä hajusteita.

 

 

Mikä on suosikkideodoranttisi? Kerro meille alla olevan lomakkeen kautta. Viestit julkaistaan tarkastuksen jälkeen. Sinunapteekki blogin kommentoijien ja keskustelijoiden kesken arvotaan kuukausittain 10 € arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää Sinunapteekki.fi -verkkokaupassa. Lahjakorttia ei voi käyttää postikuluihin.

 

Avainsanat: , , , ,

6 Kommenttia “Deodorantti vai antiperspirantti?”

 1. Merja sanoo:

  Paras näistä ohm. Vieläkö sais sinunapteekkiin we love the planet dödöt, ne on myös hyviä. Ns. Normidödöjä en enää käytä

 2. Tiinanen sanoo:

  Monien kokeilujen jälkeen Schmidt’S-deodorantti piti kainalot tuoksuttomina! Olin jo luovuttamassa ja palaamassa perusrexonaan kun kaikki edeltävät pettivät. Seuraavaksi voisin kokeilla The ohm collectionin jauhedeoa!

 3. Essi sanoo:

  Olen jo pitkään käyttänyt Meine Base- mineraalisuolaa, joka todellakin toimii myös kainaloissa. The Ohm Collectionin tuotteet vaikuttavat kylläkin myös kokeilemisen arvoisilta, erityisesti kiehtovilta kuulostavien tuoksujensa puolesta!

 4. Leila lehto sanoo:

  Kookosdeo on in!😍

 5. Kukkis sanoo:

  Meine Base toimi aikoinaan hyvin kainaloissa. Tällä hetkellä käytän Schmidt’sin Sensitive -stikkiä (ei ruokasoodaa), saman merkin soodadödö aiheutti ihoärsytystä pidemmässä käytössä. Ohm Collectionin jauhedödöä haluan jossakin vaiheessa kokeilla. Tein ruokasoodapohjaista deodoranttia itse jo silloin, kun niitä ei ollut vielä markkinoilla. Jos olisin sen silloin lanseerannut ja brändännyt hyvin, olisin kai nyt rikas nainen 😀

 6. Nina sanoo:

  Voidemainen paras.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *