Näin on marjat – vadelma on varsinainen kuitupommi

Julkaistu: 09.08.2017

 

Vadelma on kauniin punainen ja monelle tuttu metsäreissuilta. Rakkaalla marjalla on monta nimeä, sitä kutsutaan esimerkiksi nimillä vattu, vatukka, vaarain, ja vaapukka. Vadelman poimiminen ei yleensä vaadi kyyristelyä, vaan puskat ovat sen verran korkeita, että suurimman osan marjoista pystyy yleensä poimimaan seisten. Puutarhavattu on isompi kuin luonnossa kasvava sisarensa, molemmat kuitenkin ovat hyvän makuisia vitamiiniherkkuja.

Esiintymisalue vadelmalla on koko Suomi Lappia lukuunottamatta. Vadelma on ns. pioneerilaji, eli se kasvaa mielellään hakkuuaukeilla, metsittymään jätetyillä niityillä, voimalinjojen alla ja metsäpaloalueiden jälkeen jättämillä aukeilla. Myös ojanvarret ovat vatun mielipaikkoja.

Vadelmaa on perinnetiedon mukaan käytetty herkuttelun lisäksi kuumerohtona ja vatsavaivoihin. Vadelma sisältää runsaasti C-vitamiinia, folaattia, antioksidantteja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kivennäisistä mainittavia ovat magnesium, kalsium ja fosfori. Kuitua punainen marjamme sisältää jopa 3,7 gramaa sadassa grammassa. Energiaa vadelmassa on vain vähän ja sen vuoksi sitä onkin pidetty etenkin laihduttajien herkkuna.

Itse kerätessä marjat yleensä pakastetaan. Vadelman rakenne on herkkä ja sen käsittely- ja säilytysajat tuoreena on syytä pitää lyhyinä. Mitä nopeammin vattu pääsee pakkaseen, sitä paremmin se säilyttää hyvät ominaisuutensa. Käyttöön otettaessa vadelma tulisi sulattaa nopeasti. Jos marjan käyttää smoothieen tai puuroon, sitä ei edes tarvitse erikseen sulatella, vaan jäiset marjat voi heittää suoraan tehosekoittimeen tai puuron päälle. Arjessa kiireinen pakastaakin vadelman sopivan kokoisiin annospusseihin tai -rasioihin joko yksikseen tai muiden marjojen kera.

Ihanan vadelmasmoothien saat surauttamalla tehosekoittimessa Voimaruoka 360 Wholefood Vaniljaa, 2 dl kasvimaitoa, maitoa tai mehua ja noin pari desiä pakastevadelmia. Vähän hedelmäisemmän version saat yhdistämällä tehosekoittimessa banaanin, n. 2 dl pakastevattuja, 3 dl appelsiinituoremehua, 1 dl Puhdistamo Luomu Heraa ja 1 rkl (tai maun mukaan) hunajaa.

 

Mikä on lempimarjasi? Kerro meille alla olevan lomakkeen kautta. Viestit julkaistaan tarkastuksen jälkeen. Sinunapteekki blogin kommentoijien ja keskustelijoiden kesken arvotaan kuukausittain 10 € arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää Sinunapteekki.fi -verkkokaupassa. Lahjakorttia ei voi käyttää postikuluihin.

 

 

Avainsanat: , , , ,

3 Kommenttia “Näin on marjat – vadelma on varsinainen kuitupommi”

 1. Essi sanoo:

  Rakastan kaikkia marjoja! 🙂

  • Mervi sanoo:

   Samoin, Essi! Erityisesti mustikkaa, aroniaa (sitä makempaa), puolukkaa sekä variksenmarjaa, jota jostain syystä suorastaan himoitsen. Se kasvaa usein samoilla mailla mustikan kanssa. Saalis määrältään mitätön, mutta ei tarttekaan paljoa syödä :). Herkkuja mansikat (puutarha- ja metsä- ,jota usein lisäilen värin ja maun vuoksi muiden marjojen sekaan sekä kuivaan teehen lisukkeeksi), vadelmat ja herukat!

 2. Kukkis sanoo:

  Kaikki marjat ovat niin ihania, todellista suomalaista superfoodia, että ei niitä oikein pysty laittamaan järjestykseen! Tänä kesänä parhaita marjoja ovat olleet itse poimitut mustikat ja metsämansikat sekä ostetut tuoreet kotimaiset vadelmat. Talvella käytän pakastemarjoja tai kuivattuja marjarouheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *