Ihana Aurinko – suojaudu riittävästi ja voit nauttia kesästä täysin rinnoin

Julkaistu: 06.07.2017

 

Aurinko on meille suomalaisille usein kaivattu ja tervetullut. Nyt kun kesä on täällä, tekee mieli vain mennä ja paistatella päivänvalossa. Auringossa palamisen riskit pelottavat ja siksi osa ihmisistä on alkanut vältellä ulkona olemista. Sekään ei välttämättä ole hyvä asia, raitis ilma on kuitenkin terveellistä ja hyväksi. Kunnollinen suojautuminen vaattein, aurinkolasein ja aurinkosuojatuottein lienee paras ratkaisu. Aurinkoisesta ilmasta pystyy nauttimaan silloinkin, vaikka oleskelisi ulkona ollessaan varjon puolella.

 

Millainen aurinkosuoja?

Aurinkosuojatuotteen valinta puhuttaa joka vuosi ja aina vain enemmän. Suojakertoimet, UVA ja UVB, vedenkestävä vai ei, luonnonkosmetiikkaa vai tavallista, suihketta vai voidetta. Aurinkosuojatuotteiden ympärille on syntynyt kokonainen oma ammattikielensä. Luetteloimme muutaman tärkeän asia, jotka kannattaa ottaa huomioon aurinkosuojatuotetta ja auringolta suojautumista miettiessä.

 

1. Viimevuotinen tuote ei enää suojaa.

Näin se vaan on. Aurinkosuojatuote aloittaa vanhenemisensa ensimmäisestä aukaisukerrasta ja vanhentumista sekä suojakertoimen heikentymistä nopeuttavat muunmuassa lämpimässä ja/tai valossa säilyttäminen sekä puteliin eksynyt lika ja bakteerit. Hävitä siis viimevuotinen purkki ja hanki uusi.

2. Suojakertoimen on oltava riittävä.

Mikä on riittävä suojakerroin? Se riippuu auringossaoleilun määrästä ja ihon laadusta. Suomalaisille yleensä suositellaan vähintään suojakerrointa 30.

3. Älä käytä tuotetta, jolle olet allerginen.

Jos tilanne on se, että vaihtoehdot ovat hyvin vähissä: joko käyttää tuotetta, jolle on selkeästi allerginen tai olla ilman, ilman oleminen saattaa olla parempi vaihtoehto allergian vakavuudesta riippuen. Allergisen kannattaa hankkia itselleen sopiva suojatuote ja pitää sitä mukana, jotta ikäviä tilanteita ei pääse sattumaan. Allerginen iho-oire saattaa pahentua auringossa ja suojatuotteen vaikutus voikin olla päinvastainen kuin mitä oli tarkoitus. Jos olet herkkäihoinen tai allergisuuteen taipuva, muista aina kokeilla aurinkosuojatuotetta mielellään pari tuntia ennen aurinkoon menoa. Jos iho oireilee, tuote ei ole sopiva.

4. Käytä voidetta riittävästi ja lisää sitä päivän mittaan.

Sopiva määrä voidetta koko vartalolle on noin kourallinen. Voidetta kannattaa lisätä muutaman tunnin välein ja aina, jos iho kastuu tai hikoaa. Muistathan rasvata ihosi noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta voide ehtii imeytyä ja aurinkoon mennessä tuotteella on jo täysi teho.

5. Pysyttele keksipäivällä varjossa, mikäli mahdollista.

Suojaa myös lapset riittävän hyvin, ja pyri keksimään heille muita kuin aurinkoisia leikkejä kello 11-14 aikaan. Myöhemmin iltapäivällä aurinko ei ole lainkaan niin kova kaveri kuin keskipäivällä.

6. Pese aurinkovoide pois illalla.

Aurinkovoide sisältää yleensä fysikaalisen suojan. Se tarkoittaa sitä, että voiteessa on pienhiukkasia, jotka heijastavat auringonvaloa pois iholta. Iho tarvitsee myös lepoa, joten pienhiukkaset on hyvä saada pois iholta yöksi, jotta iho pääsee hengittämään.

7. Muista jälkikosteutus!

Käytän auringossaolon jälkeen aina kosteuttavaa voidetta. Aloe veraa sisältävät voiteet rauhoittavat punoittavaa ihoa. Myös teepuuta sisältävät tuotteet hoitavat ihoa ja helpottavat kimoilemista.

8. Auringonpolttama?

Jos kaikesta huolimatta iho punoittaa ja on arka, kyseessä voi olla auringonpolttama. Joskus palamisen huomaa vasta tuntien päästä altistuksesta. Ensiapuna auringonpolttamiin toimii viileä vesi. Sen jälkeen polttamaa voi hoitaa hydrokortisonilla tai viilentävillä voiteilla palamisasteesta riippuen. Pahaan palamiseen, pahaan oloon ja kipuun voi ottaa tulehduskipulääkettä. Muistathan, että palanutta ihoa ei pidä viedä aurinkoon ennen kuin iho on rauhoittunut kunnolla! Muista pitää palanut iho hyvin kosteutettuna.

 

Heidän, joille rypyt ovat kauhistus, kannattaa muistaa, että paras ryppyjen välttelytekniikka on hoitaa asiaa ennalta. Aurinkovoide vähentää ihon vahingoittumista ja sitä kautta rypistymistä. Älä unohda suojautua Auringolta!

 

 

Mikä on suosikkisi aurinkosuojatuotteista? Kerro meille alla olevan lomakkeen kautta. Viestit julkaistaan tarkastuksen jälkeen. Sinunapteekki blogin kommentoijien ja keskustelijoiden kesken arvotaan kuukausittain 10 € arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää Sinunapteekki.fi -verkkokaupassa. Lahjakorttia ei voi käyttää postikuluihin.

 

 

 

 

Avainsanat: , , ,

2 Kommenttia “Ihana Aurinko – suojaudu riittävästi ja voit nauttia kesästä täysin rinnoin”

  1. jessi sanoo:

    suosikki on spray, se on helppo levittää ja hyvä jos on kosteuttava, veden kestävä eikä tahmaa vaatteisiin

  2. Päivi sanoo:

    Helposti levittyvä, kevyt ja nopeasti imeytyvä voide. Mielellään myös vedenkestävä. Suojakerroin 50+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *