Stop ininälle – eteeriset öljyt ja muut luonnonkonstit apuun!

Julkaistu: 21.06.2017

 

Kesä ja hyttyset! Ne hyttyset tosin voisivat mennä pois, vai mitä? Kaupoissa myydään erilaisia hyttyskarkotteita, mutta niitä eivät voi kaikki käyttää allergioiden vuoksi. Lapsillekaan ei tee mieli suihkutella mitä tahansa kemikaaleja herkkä iho täyteen. Vaihtoehtoja perinteisille hyttysmyrkyille on olemassa. Yleensä ne pitää tehdä ihan itse – onneksi se ei kuitenkaan ole mitenkään vaikeaa.

Yleensä perusohje hyttyskarkotteen tekoon sisältää kaksi perusryhmää, joista toinen on pohja: vesi, alkoholi, öljy tai öljyjen yhdistelmä. Toinen osa sisältää vaikuttavan aineen tai vaikuttavat aineet. Ihmiset ovat hyvin erilaisia ja hyttysten maku ihmishajun suhteen on erilainen. Toisia ihmisiä hyttyset syövät jatkuvaan, toisia eivät juuri ollenkaan. Sen vuoksi yksi karkote ei välttämättä sovi aivan kaikille, vaan jokaisen pitää löytää se itselle sopiva.

Vesi- ja alkoholipohjaisissa itsetehdyissä karkotteissa on se hyvä puoli, että sen voi pullottaa suihkepulloon ja käyttää spraymallisena. Eteeriset öljyt sekoittuvat yleensä huonosti veteen, mutta on olemassa sellaisiakin ohjeita, joissa vettä käytetään pohjana. Vettä käytettäessä pulloa tulee ravistaa joka kerta ennen suihkutusta, muuten seos on voinut eritä ja suihkauksessa tulee vain joko öljyjä tai vettä.

Öljyä tai öljyjä pohjana käyttävät karkotteet taas hoitavat ihoa samalla kun auttavat hyttysten pitämisessä etäällä. Suurin osa itsetehtävien karkotteiden resepteistä sisältää eteerisiä öljyjä, joita ei saa mennä läträämään suoraan iholle. Sen vuoksi pohjan olemassaolo on tärkeä. Pohjaan voi käyttää ihan tavallista kasviöljyä, parhaita lienevät kookosöljy, manteliöljy tai oliiviöljy, jotka ovat erityisen hyviä ihonhoitoon muutenkin.

 

Teepuu

Teepuun eteerisen öljyn toimivuuteen itikkakarkotteena vannoo moni. Teepuun hyviin puoliin kuuluu  myös se, että sillä on myös kutinaa vähentävä ja pistoja lievittävä vaikutus. Eli samalla kun se karkottaa hyönteisiä, se myös hoitaa jo olemassa olevia pistoskohtia ja vähentää kutinaa.

Neem-öljy

Neem-öljyä voi käyttää pienen määrän iholle suoraankin. Neem-öljyllä on samankaltaisia hoitavia ominaisuuksia kuin teepuuöljyllä. Intiassa Neem-öljyä käytetään hyönteisten torjuntaan.

Sitronellaöljy

Sitronella on sitruunantuoksuinen antiseptinen öljy. Hyttysten karkottamisen lisäksi se kohottaa mielialaa ja rauhoittaa.

Sitruunaruohoöljy

Myös sitruunaruoho on nimensä mukaan sitruunantuoksuinen. Sitä on käytetty jo pitkään hyönteisten torjuntaan. Sitruunaruohon tuoksu on miedompi ja pehmeämpi kuin sitronellan.

Neilikka

Neilikkaa voi käyttää hyttyskarkotteeseen joko eteerisenä öljynä tai ihan mausteena. Neilikan käytöstä hyttyskarkotteena on tehty  myös tutkimus, jossa tutkijat totesivat, että se toimii hyttyskarkotteena luultavasti siksi, että se peittää ihmisen perushajun. Neilikka jakaa ihmisiä: toisilla se toimii hyttyskarkotteena kuin taikarohto ja toisilla se ei tunnu karkottavan yhtä ainoaa hyttystä. Kannattaa siis kokeilla, miten neilikka omalla kohdalla toimii!

Laventeliöljy

Huom! Laventeli ei sovi jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön ihmisille, joilla on matala verenpaine. Laventeli sopii hyttyskarkotteen osaksi hyvin, koska sillä on hyönteisten pistoja ja kutinaa rauhoittava vaikutus. Sen avulla voi karkotteeseen myös pyrkiä saamaan miellyttävämmän tuoksun.

 

Valkosipulin taikaa?

Valkosipulia voi myös sivellä iholle hyttyskarkotteeksi, mutta sitä ei moni halua tehdä, koska se karkottaa myös ihmiset. Valkosipuli saattaa toimia hyttyskarkotteena, kun sitä syö ravinnossa tai valkosipuliöljykapseleina. Aivan kaikille valkosipulin syöminen ei hyttyskarkotteena toimi ja voimakas valkosipulihengitys saattaa karkottaa myös ihmiset.

 

Ne reseptit!

Vaikka kyseessä on itse tehty luonnontuote, kannattaa aina ennen laajamittaista käyttöä tehdä allergiatesti kaikille, jotka aikovat karkotetta käyttää.

Tee testi näin: levitä pieni määrä karkotetta iholle, esimerkiksi käsivarren sisäpuolen herkälle alueelle. Anna olla noin puoli tuntia. Mikäli mitään iho-oireita ei tule, karkotetta voi käyttää turvallisesti. Mikäli iho reagoi nokkosrokolla, punoittamalla tai muulla allergisella reaktiolla, saattaa käyttäjällä olla jollekin ainesosalle allergia ja karkote tulee heti pestä pois. On myös mahdollista, että karkote on liian vahvaa, miedompi seossuhde saattaa sopia käyttöön.

Kookosöljy on alle 25°C kiinteä öljy. Lämpimässä siitä tulee juoksevaa. Se ei siis pysy kelillä kuin kelillä juoksevana, ellei siihen sekoita muita juoksevia öljyjä. Kookosöljypohjaisen karkotteen saa reissussa helposti, kun ottaa (vajaan) ruokalusikallisen (kiinteää) öljyä kämmenelle, tipauttaa siihen 4-10 pisaraa valittuja eteerisiä öljyjä, sulattaa öljyn kämmenissä ja hieroo iholle. Lapsille eteerisiä öljyjä on syytä käyttää varovaisemmin, noin puolet aikuisten annoksesta.

Purkissa säilyvän kookosöljypohjaisen karkotteen saa sulattamalla lämpimässä (huom! ei kuumassa!) vesihauteessa kulhossa noin desin verran kookosöljyä tai puolet kookosöljyä ja puolet sheavoita juoksevaksi. Ota kulho pois lämpimästä hauteesta ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, kunnes se alkaa vaahtoutua, mutta ei vielä kovettua. Mikäli huonelämpö on yli 25°C, saattaa olla tarpeen siirtää kulho kylmään vesihauteeseen vatkaamisen ajaksi. Lisää öljyyn eteerisiä öljyjä 30-60 tippaa (esim. 10 tippaa teepuuöljyä, 15 tippaa laventeliöljyä ja 20 tippaa sitruunaruohoöljyä). Sekoita seos lusikalla tasaiseksi ja kaada tai lusikoi se purkkiin (huom! ei pulloon!), josta sitä on helppoa ottaa sormilla. Vaahdotettu öljy jää vähän pehmeämmäksi kuin tavallinen kovettunut kookosöljy. Vielä pehmeämpää lopputuotteesta saa, kun käyttää puolet ohjeen öljystä kookosöljyä ja puolet manteliöljyä.

Jos haluat käyttää neilikkaa, lisää neilikan eteeristä öljyä esim. manteliöljyyn ja (n. 10 – 30 tippaa puoleen desiin), kaada pulloon ja ravista ennen käyttöä. Neilikkakarkotteen voi valmistaa myös ihan kaupasta saatavasta neilikkamaustejauheesta: sekoita puoli desiä puhdistettua alkoholia ja 20 grammaa neilikkajauhetta. Anna liota vuorokausi tai pari ja siivilöi kankaan läpi neilikat pois. Lisää uutteen joukkoon vajaa puoli desiä manteli- tai oliiviöljyä ja ravista. Muista ravistaa aina ennen iholle käyttöä. Tätä karkotetta voi säilyttää suihkepullossa.

Helpoin karkote syntyy manteli- tai oliiviöljystä ja eteerisistä öljystä. Käytä noin 20-40 tippaa valitsemiasi eteerisiä öljyjä puoleen desiin öljyä. Oman tuoksu- ja määräsekoituksen löytää parhaiten kokeilemalla. Aloittaa voi vähemmästä, koska lisääminen on helppoa.

 

 

Mikä on mielestäsi paras itikkakarkote? Onko sinulla jokin loistava oma resepti? Kerro tai jaa ideasi alla olevan lomakkeen kautta. Viestit julkaistaan tarkastuksen jälkeen. Sinunapteekki blogin kommentoijien ja keskustelijoiden kesken arvotaan kuukausittain 10 € arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää Sinunapteekki.fi -verkkokaupassa. Lahjakorttia ei voi käyttää postikuluihin.

 

 

 

Avainsanat: , , , , , ,

3 Kommenttia “Stop ininälle – eteeriset öljyt ja muut luonnonkonstit apuun!”

  1. jessi sanoo:

    valkosipuli. yleensä kaupasta saatavat hyttyskarkotteet toimivat hyvin esim tuo kierre jota laitetaan savuamaan

  2. Tarja sanoo:

    Tarkoituksena on tehdä itse hyttyskarkote käyttäen teepuuöljyä, laventelia ja sitruunaruohoöljyä. Kaupasta ostettu Off-karkote kyllä toiminut hyvin, mutta aiheuttaa allergisia oireita.

  3. Mervi sanoo:

    Paljon kiitoksia mielenkiintoisesta artikkelista ja resepteistä! Metsäreissuilla olen käyttänyt eteerisiä öljyjä suoraan pullosta tippoja iholle hierottuna ja/tai vaatteille (laiskan konsti). Useimmiten sitronella, sitruunaruoho tai laventeli.Toimii kohtuuhyvin, mutta jää läikkiä vaatteisiin. Kokeilen ohjeitanne! Sipulirenkaat ja valkosipulin palaset myssyssä tai huivin sisässä toimivat, mutta tukka pitää pestä sen jälkeen, jos ei halua jäädä metsäläiseksi. Kaulapussissa myös ok.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *